Kaiken Keskellä

Maria Hatakka

Maria aloitti elokuvaharrastuksensa 13-vuotiaana E.T elokuvan innoittamana. Vaikka hän oli katsonut satoja erilaisia elokuvia jo siihen ikään mennessä, Star Wars- saagan lisäksi mikään ei ollut kolahtanut samalla tavalla kuin E.T. Kesti tovin ennen kuin Maria sai vanhempansa ostamaan ensimmäisen videokameran, mutta 13-vuotiaana hän vihdoin sai sen. Maria aloitti 8 mm kameralla kuvaamaan kotivideoita ja suvun juhlia. Harvassa olivat ne paikat missä häntä näkyi ilman hänen rakasta kameraansa. Tällöin myös alkoi omatekoisten elokuvien teko kavereiden kanssa.

Yläasteen aikana Maria kuvasi kaksi elokuvaa, jotka molemmat elokuvat jäivät editointivaiheessa keskeneräisiksi. Hän kuvaileekin elokuvia sellaisiksi, joita ei suostuisi näyttämään kenellekään. Onneksi Maria päätyi mukaan myös kahteen koulujen väliseen projektiin, jotka olivat ammattimaisella otteella tehtyjä. Silloin hän sai kunnollisen ensikokemuksen lyhytelokuvan ja kokopitkän elokuvan käsikirjoittamisesta.

Yläasteen jälkeen Marian innostus elokuvan tekemiseen laantui toisen 8 mm kameran hajottua. Lukioaikoina hänen aikansa vei opiskelu ja ystävät. Lukion päätyttyä keväällä 2006 Maria tarttui mahdollisuuteen nähdessään ilmoituksen elokuvaryhmän kokoamisesta. Monet ihmettelivät syytä minkä takia Maria halusi lähteä mukaan tälläiseen elokuvaryhmään, jossa on jäseniä joka puolelta Suomea. Marian ei tarvinnut kauan miettiä perusteluita: “Kotikaupungissani Turussa aktiiviset harrastelijaelokuvaryhmät keskittyvät lähinnä action-elokuvien tekemiseen ja sellainen ei minua kiinnosta. Minusta on myös mielenkiintoista lähteä mukaan kokonaan uuteen elokuvaryhmään, jossa saa kunnon mahdollisuuden vaikuttaa asioihin heti ensi kättelyssä. Parhaan kokemuksen elokuvan tekemisestä kun saa vain ja ainoastaan tekemällä elokuvia, ei odottamalla mahdollisuutta tai pänttäämällä kirjoja aiheesta.”

Maria kokee olevansa parhaimmillaan suunnitellessaan ja käsikirjoittaessaan elokuvaa sekä kuvauksissa kuvaajana, jolloin saa päästää visuaaliset kyvyt valloilleen. Ohjaus kiinnostaa myös kovasti häntä, koska siinä saa vaikuttaa koko elokuvan ilmeeseen ja näyttelijöiden suorituksiin omakohtaisesti. Tekniikan saralla Maria kokee tarvitsevansa vielä kehitystä. Tällä hetkellä Maria käyttää kameranaan puoliammattilaiskameraa, jolla elokuvaryhmän ensimmäinen elokuva kuvataan.

Suurin syy Marian viehtymyksessä elokuviin ja elokuvan tekemiseen on, että hän vierastaa todellisuutta sen arkisuuden takia. Hän kokeekin suuria elämyksiä elokuvien kautta. Esikuvia hänellä on lukuisia. Maria ihailee edelleen lapsuuden idoleitansa Matti Kassilaa, Aki Kaurismäkeä, Mika Kaurismäkeä, Steven Spielbergia, George Lucasia, Francis Ford Coppolaa, Martin Scorsesea ja John Hughesia. Mutta nykyään on myös monia muita elokuvantekijöitä, joita Maria arvostaa, kuten Perttu Leppä, Dome Karukoski, Aleksi Mäkelä, Johanna Vuoksenmaa, Sofia Coppola, Richard Linklater, David Lynch, Tim Burton, Peter Jackson ja Christopher Nolan.

Marian harrastukset elokuvan tekemisen ohella on luonnollisesti elokuvien intohimoinen katselu, kuvaus sekä lukeminen ja kirjoittaminen.

Faktoja

  • Tehtävät:
    Ohjaaja, käsikirjoittaja, kuvaaja, näyttelijä

Töitä

  • Tajunnanvirtaa (1999) (Kahden koulun oppilaiden tekemä kokopitkä elokuva)
  • Tunteita ja Kemiaa (2000) (Kahden koulun oppilaiden tekemä lyhytelokuva)
  • Neurooseja (2006) (Vimman lyhytelokuvakurssilla tehty lyhytelokuva)